Friday, 18 January 2013

Mediteranean Stews Part 3 - Squid



Este último guiso mediterráneo está dedicado a un amigo de Jaén y una amiga de Sídney.  Tiene un alto contenido de proteína y fibras pero bajo en grasas.  ¡Os va a sorprender gratamente!
Guisos III – Calamares a la Italiana
Mucha gente no me cree cuando les digo que voy a servir este guiso como un segundo plato.  Lo hago en plan cioppino, que estrictamente hablando es de San Francisco, pero bueno, lo han traído los italianos y portugueses.
Este plato ha superado a todas las expectativas.  Uso un caldo de besugo hecho en casa con perejil fresco italiano y ajo.  Recuerda que no hay que hervir por más de 40 minutos porque si no, se pondrá amargo.
El guiso consiste de pimentón, cebolla, ajo, pimientos asados, caldo de pescado, lentejas ya cocidas y patatas.  El secreto aquí es que nunca hay que meter la calamar en la salsa cuando esta hirviendo.  Hay que bajar el fuego hasta el mínimo.  Cuando el agua está apenas bullendo, echa poco a poco los trozos de calamar.  Si no lo hace así, se pondrá como goma y seria irremediable.  Y solamente necesita cocerlo a fuego lento por 50 minutos, nada más.  Cuando faltan 5 minutos, echa bastante perejil fresco, bien cortadito.
Ha salido tan bien que cada uno de nosotros hemos vuelto a repetir.  El sabor es tan intenso que personalmente, sin presumir mucho, era mejor que el cioppino que sirve en el restaurante de lujos en el puerto aquí.
This last stew is dedicated to a friend who is in Jaen and another good friend in Sydney.  It is high in protein and fibre, yet low in fat.  I´m sure this dish will be a pleasant culinary surprise for you!
Stews III - Calamari Italian
Many people don't believe me when I tell them that I will serve this dish as a main course.  I do it like a cioppino, which strictly speaking is from San Francisco, but well, the Italians and Portuguese brought it there.
This dish has surpassed all expectations.  Use a stock homemade from bream bones and head with fresh Italian parsley and garlic.  Remember that you must not boil for more than 40 minutes because if not, it will be slightly bitter.
The stew consists of paprika, onion, garlic, grilled, fish broth, lentils and roasted peppers and potatoes.  The secret here is that you should never put the squid in the sauce when it is boiling. We need to lower the heat to a minimum.  When it is bubbling only so slightly, slowly put in the pieces of squid.  If you lower the squid in the broth and it is too hot, it will become hard and it cannot be remedied.  And you only need to simmer for 50 minutes, not more.  Just 5 minutes before serving, put in freshly but italian parsley.
It was so delicious that each of us  had seconds.  The flavor is so intense that personally, (not showing off), the taste of this variation on cioppino is tastier than that served in one of the luxury restaurants at the viaduct here.

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